Stipendiat 2014 – Birgitta Dominius
Nära samarbete skolhälsa – vårdcentral på Färöarna
Visst kan skolsköterskor i Norden ha utbyte av att dela yrkeserfarenheter med varandra. Även om en arbetar i urban storstadsmiljö och en annan i utpräglad glesbygd. Jag hade förmånen att få del av ett stipendium från Röda Korsets Sjuksköterskeförening och därmed möjlighet att besöka en skolsköterskas arbetsplats i S:ta Frans skola i Torshavn, Färöarna i februari 2014. Vi träffades under två dagar och talade skandinaviska med varandra. Skolsköterskans arbete på Färöarna är upplagt på annat sätt i jämförelse med skolsköterskearbetet i Sverige.
Birgitta Dominius, skolsköterska
Jobbar nära vårdcentralen
Alla läkarkontaktar och vaccinationer sköts av personal på vårdcentral. Skolsköterskan avlastas då en stor del av sin arbetstid med fysiska kontroller och har utbildning i samtalsmetodik och har även kuratorsfunktionen inom sin profession.
Årliga hälsosamtal genomförs med alla elever, och skolsköterskan går ut i klasserna och tar upp samma frågor som även tas upp i fyrmannagrupper med eleverna och i det enskilda hälsosamtalet.
De årligt återkommande hälsosamtalen med eleverna underlättar uppföljningen av föregående hälsosamtal och gör det enklare att identifiera behov av stödinsatser. Likartade missbruksproblem som exempelvis alkohol, narkotika och tobak förekommer här såväl som i Sverige lipitor medication. Även självskadebeteende och ätstörningar förekommer. Vid behov av psykologkonsultation så flygs denna kompetens in från Köpenhamn.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Kvaddans och vikingakväden
Jag hade också möjlighet att besöka en friskola i Torshavn som arbetade med kristen värdegrund och musikprofil. Mycket material hämtades ur den Färöiska traditionen av kvaddans och gamla texter om vikingar. Eleverna reste till Island och Nordnorge för dans och sånguppvisning.
Färöarna är en ögrupp med 18 bebodda öar som förbinds med broar, färjor och tunnlar. Ögruppen är en självstyrande kommundel tillhörande Danmark på två timmars avstånd med inrikesflyg till Köpenhamn. Omkring 2000 Färöingar veckopendlar mellan Danmark och Färöarna.
Ingen sommar – och ingen vinter
Här växer inga träd, bara gräs och mossa. Temperaturen ligger mellan 8-12 grader året om och det regnar så gott som varje dag. Landskapet är oerhört vackert och dramatiskt. Öarnas area ökar inte med landhöjning som på andra håll- tvärtom minskar denna genom att marken eroderar sönder och faller ner i Atlanten. Huvudnäringen är fiske. Både i Barents hav och i form av fiskodling. Det finns fler får än människor på öarna.
Här råder kvinnobrist eftersom de kvinnor som lämnar Färöarna för studier blir kvar utomlands och återvänder inte i samma omfattning som männen. Via internet som kontaktyta flyttar en kvinna/ vecka till Färöarna från Östeuropa och Asien.
Ensamarbete
Jag tycker det var mycket meningsfullt och berikande att träffa en kollega i ett nordiskt grannland för att lära av varandra. Då skolsköterskearbetet är ett ensamarbete, både i Sverige och på Färöarna, finns ett ständigt informationsbehov av att finna nya arbetssätt och infallsvinklar i mötet med eleverna.
Att söka likheter istället för skillnader i beröringspunkterna i elevhälsovårdsarbetet är en fungerande utgångspunkt.
Birgitta Dominius, skolsköterska